Welkom

Het vilten heb ik van mijn moeder geleerd Zij heeft vele jaren met enthousiasme gevilt. Door een allergie kon ik slechts toekijken en zien hoe zij van plukjes wol prachtige viltwerken maakte. Gelukkig werd mijn allergie minder en hebben we nog anderhalf jaar samen kunnen vilten. Een periode die zeer waardevol voor mij is. Na de eerste beginselen van het vilten die ik van mijn moeder heb mogen leren, heb ik mij verder verdiept in de viltkunst door diverse viltopleidingen te volgen. Nu ben ik dagelijks te vinden in mijn eigen Viltatelier bij mij aan huis in Nuenen.

Vilten is de alleroudste textiele werkvorm. Vilt wordt gemaakt van plukjes wol met water en zeep waarbij je door wrijven en rollen de wolvezels langs elkaar schuift. De schubben aan de vezel verhinderen dat de vezels teruggaan, hierdoor wordt het werkstuk steeds compacter en steviger en ontstaat uiteindelijk één samenhangend geheel. Zo verandert pluizige wol langzaamaan in een stevig viltwerk in de vorm van een doek of een 3D kunstwerk. 

Ans: ‘Nog steeds overkomt mij die verwondering van het viltproces.’

De mogelijkheden van vilten zijn onbegrensd: een doek, een 3D kunstwerk, ruige vacht en robuuste gebruiksvoorwerpen of juist iets fragiels van zachte alpaca wol, kleurrijk of juist puur natuur. Steeds krijg je een verrassend eindresultaat.